Om Låsdirking

Lås-sport er en aktivitet og en konkurranseform som er lite snakket om, i Norge

Det å dirke låser er litt tabu å snakke om. Mange tror det å dirke låser er forbundet med uærlige hensikter, og kunnskapen om dette kan stigmatisere den som innehar den.
Derfor er det viktig å ha strenge etiske grenser for hvordan man benytter sine egenskaper. Ved å sette disse grensene for seg selv, og følge dem. Så vil andre rundt deg kunne akseptere dine kunnskaper og ikke mistenkeliggjøre deg og dine hensikter med disse ferdighetene.

Grunnleggende retningslinjer:
– Du skal ALDRI dirke låser du ikke eier.
– Du skal ikke trene dirking på låser som er i bruk.

Det er enkle grunner til disse. Den første er jo en selvfølge. Det er rett og slett ulovlig.
Den andre er av praktiske grunner. Dirking kan skade låsen, og derfor er det utrolig dumt å trene på låser som du er avhengig av i hverdagen. Plutselig står du der uten en fungerende lås på inngangsdøren din. Veldig upraktisk.

Lås-dirking er ikke som på film
Mange har sett lås-dirking på TV. Det tar ikke mange sekunder før låsen er åpnet.
Det kan være en sannhet med moderasjon. Noen låser kan åpnes på sekunder, men de fleste tar litt tid. Det som tar veldig lang tid er treningen som ligger bak.

For å kunne dirke låser, må du vite hvordan den låsen du skal dirke virker. Du trenger denne forkunnskapen før du begynner å dirke.

Det finnes mange steder denne kunnskapen er tilgjengelig.
YouTube.com: Et søk på «Lockpicking» så får du servert mengder av låser som åpnes, og kurs i dette, forklaringer av låsenes oppbyggning osv. Det som er fordelen med video er du får full illustrert alt det snakkes om. Låser som har blitt modifisert slik at du ser de indre delene av låsen, samtidig som de dirkes, gir deg en god forståelse for hva som skjer.

Bøker og artikler finnes ellers på nett i mengder. Men da lønner det seg å vite hva du leter etter. Ellers blir mengden nesten uoverkommelig.

Toool er en organisasjon som gir deg  god informasjon .

Dirkeutstyr
Du trenger ikke mye utstyr for å komme i gang. Du kan enkelt lage eget utstyr, fra ting du sikkert har liggende hjemme. Eller det kan kjøpes både på nett og i faste butikker.
Det utstyret du trenger til de forskjellige grenene innen lås-sport omtales på de forskjellige sidene til den enkelte gren.
Her får du videoer og en detaljert beskrivelse. Slik at du kan komme i gang.

Introduksjon i låsens verden
Om vi skal nevne en person som virkelig brenner for låser, så må det være Schuyler Towne. Som er medlem av Toool US.
Når han forteller om låser, blir man sugd inn i hans fantastisk spennende verden. Det spiller liten rolle om man selv har en fasenasjon for låser. Når noen forteller om noe, med så stort engasjement, som han. Da kan man ikke annet enn å bli sittende å høre på.

Derfor linker vi til et par favorittforedrag fra Schuyler(Toool US), som ligger ute på YouTube.

 

Her er også et fint foredrag fra Jos Weyers (Toool NL) , der han tar for seg sikker oppbevaring av nøkler.